Ugradnja umjetnog zgloba kuka - Neurospine

Ugradnja umjetnog zgloba kuka

Zamjena kuka (aloartroplastika) je rutinska operacija kod koje se oštećeni kuk zamjenjuje umjetnim (endoprotezom).

Odrasle osobe bilo koje dobi mogu biti kandidati za operaciju zamjene kuka, premda se većina operacija vrši na pacijentima između 60 i 80 godina. Suvremene endoproteze kuka imaju vijek trajanja oko 15 godina ovisno o čimbenicima rizika. Većini operiranih pacijenata bol se značajno smanjuje, a kretanje im je poboljšano.

Kada je potrebno ugraditi umjetni zglob kuka

Operacija ugradnje umjetnog kuka obično je potrebna u slučaju kad je zglob kuka istrošen ili oštećen do te mjere da je pokretljivost smanjena, a pacijent osjeća bol čak i za vrijeme odmaranja.

Najčešći razlog za ugradnju umjetnog zgloba kuka je artroza. Druge bolesti koje mogu prouzročiti oštećenje zgloba kuka su:

  • reumatoidni artritis
  • odumiranje kosti koljena zbog problema dotoka krvi (avaskularna nekroza glave bedrene kosti)
  • fraktura (prijelom) vrata bedrene kosti
  • septički artritis
  • ankilozantni spondilitis
  • bolesti koje uzrokuju abnormalni rast kostiju ( displaziju kostiju ).

Kako se izvodi operacija ugradnje umjetnog zgloba kuka

Alternativni kirurški zahvat

Postoji i alternativa ugradnji umjetnog zgloba kuka u vidu kirurškog zahvata obnove površine zgloba kuka. Postupak se sastoji od uklanjanja oštećenih površina  unutar zgloba kuka i zamjene istih metalnim slojem.

Prednost ovog pristupka je da se uklanja manje kosti. Ipak, postupak možda nije prikladan za :

  • osobe iznad 65 godina ( kosti starenjem oslabe )
  • žene nakon menopauze ( nakon menopauze može doći do osteoporoze – kosti su oslabljene i krhke ).

Ovaj postupak je danas daleko manje popularan zbog bojazni da bi metalna površina mogla oštetiti okolno meko tkivo kuka.

Vaš kirurg će vas informirati da li bi ovaj zahvat na površini zgloba kuka bio prikladan za vaš slučaj.

Priprema za operaciju ugradnje umjetnog zgloba kuka

Prije odlaska u bolnicu informirajte se o operaciji koja vas čeka. Održavajte što veću aktivnost. Jačanjem mišića oko kuka potpomoći ćete oporavak. Ako ikako možete, nastavite s blagim vježbama, kao što je hodanje ili plivanje tjednima ili mjesecima prije operacije.

Možda će vas liječnik uputiti fizioterapeutu, koji će vam dati korisne vježbe.

Pročitajte sve o o pripremi za operaciju, uključujući i informacije o putovanju, kao i što ponijeti u bolnicu i sve o pretragama prije operacije.

Oporavak nakon operacije kuka

Rehabilitacija nakon operacije ugradnje umjetnog zgloba kuka može biti zahtijevna , te je potrebna vaša puna suradnja. Prva četiri ili šest tjedana nakon operacije trebat ćete pomoć pri hodanju, kao npr. štake, koje će vas pridržavati. Također ćete vjerojatno biti uključeni u program fizikalne rehabilitacije, koja pomaže da ponovo ovladate i poboljšate korištenje vašeg novog zgloba kuka. Većina ljudi je u stanju vratiti se svojim svakodnevnim aktivnostima kroz dva do tri mjeseca, ali može vam trebati i do godinu dana da bi osjetili prave blagodati novog kuka.