Ugradnja umjetnog zgloba koljena - Neurospine

Ugradnja umjetnog zgloba koljena

Ugradnja umjetnog zgloba koljena (aloartroplastika) je rutinska operacija kod koje se zamjenjuje istrošeno ili bolesno koljeno umjetnim zglobom (endoprotezom).

Odrasle osobe bilo koje dobi mogu biti kandidati za operaciju zamjene zgloba koljena, premda se većina operacija vrši na pacijentima između 60 i 80 godina. Sve više mlađih ljudi se danas podvrgava ovoj operaciji.

Vrste operacije ugradnje umjetnog zgloba koljena

Postoje dva glavna tipa operacija, ovisno o stanju pacijentovog koljena :

  • potpuna zamjena zgloba koljena (TKR) – zamjenjuju se obje strane zgloba koljena
  • djelomična zamjena zgloba koljena (PKR)- samo jedna strana zgloba koljena se zamjenjuja. Oporavak je brži, boravak u bolnici kraći.

Alternativne operacije

Umjesto ugradnje umjetnog zgloba koljena postoje i alternativni kirurški zahvati, ali njihovi rezultati najčešće nisu dugoročno tako dobri. Vaš liječnik će svama razgovarati o najboljoj opciji za vaš slučaj. Alternative uključuju:

  • artroskopsko ispiranje i debridement – artroskop (sitni teleskop) se umetne u koljeno, koje se zatim ispire fiziološkom otopinom da bi se odstranili komadići kosti ili hrskavice.
  • osteotomija – za vrijeme otvorene operacije kirurg zareže kost cjevanice ( tibia ) i namjesti je tako da se odtereti oštećeni dio koljena.
  • mozaik plastika – endoskopska operacija tijekom koje se popravi oštećena površina komadićima (čepovima) čvrste hrskavice sa temeljnom kosti, izvadjenim iz drugog dijela koljena.

Priprema za operaciju ugradnje umjetnog zgloba koljena

Prije odlaska u bolnicu informirajte se o operaciji koja vas čeka. Održavajte što veću aktivnost. Jačanjem mišića oko koljena potpomoći ćete oporavak. Ako ikako možete, nastavite s blagim vježbama, kao što je hodanje ili plivanje tjednima ili mjesecima prije operacije. Možda će vas liječnik uputiti fizioterapeutu, koji će vam dati korisne vježbe.

Informirajte se o o pripremi za operaciju, uključujući i informacije o putovanju, kao i što ponijeti u bolnicu i sve o pretragama prije operacije.

Oporavak nakon operacije ugradnje umjetnog zgloba koljena

Pacijent je obično hospitaliziran od tri do pet dana, ali vrijeme oporavka je individualno i ovisi o tipu operacije. Pri otpuštanju dobit ćete upute o vladanju kod kuće. U početku će vam trebati hodalica ili štake, a fizioterapeut će vas naučiti vježbe za jačanje koljena. Većina pacijenata napušta pomagala za hodanje oko šest tjedana nakon operacije, a počinju viziti automobil nakon osam do dvanaest tjedana.

Za potpuni oporavak ponekad su potrebne i dvije godine dok ne zacijeli tkivo oko ožiljka, a mišićno tkivo potpuno ne ojača vježbama. Samo vrlo mali broj pacijenata i dalje osjeća bolove nakon dvije godine.