Rekonstrukcija prednje ukrižene sveze koljena - Neurospine

Rekonstrukcija prednje ukrižene sveze koljena

Ako se raskine prednja ukrižena sveza koljena (ACL), možda ćete trebati zahvat rekonstrukcije. Prednji križni ligament je čvrsto trakasto tkivo koje u koljenu spaja bedrenu kost i kost potkoljenice (tibiu). Pruža se dijagonalno kroz koljeno i koljenu daje stabilnost. Također pomaže kontroli kretanja donjeg dijela noge naprijed-natrag.

Povrede prednje ukrižene sveze

Povrede koljena dešavaju se tijekom sporta, npr skijanja, tenisa, skvoša, nogometa i drugih. Povrede prednje ukrižene sveze su najčešći tip povrede koljena i odgovorne su za 40% svih sportskih povreda. Prednja ukrižen sveza se trga ako se donji dio noge previše istegne naprijed. Može se rastrgati i ako se koljeno i donji dio noge izvine.

Najčešći uzroci povrede prednje ukrižene sveze su:

  • neispravno prizemljenje nakon skoka
  • naglo zaustavljanje
  • nagla promjena smjera
  • sudar s drugim igračem, npr u nogometu.

Ako se rastrgala prednja ukrižena sveza, koljeno može postati jako nestabilno i gubi punu pokretljivost. To otežava određene pokrete, kao npr okretanje na mjestu. Nekim sportovima više se ne možete baviti.

Odluka o operativnom zahvatu

Odluka o operativnom zahvatu koljena ovisi o obimu povrede prednje ukrižene sveze, kao i da li je ugrožena kvaliteta vašeg života. Također je važno znati da odgoda operacije može dodatno oštetiti koljeno.

Prije operacije

Važno je da prije operacije otok koljena splasne i da vam se vrati puna pokretljivost koljena.

Također ćete vjerojatno trebati pričekati dok Vam ne ojačaju mišići na prednjoj strani noge (kvadriceps) i oni na stražnjem dijelu noge (hamstringsi). Ako ne povratite punu pokretljivost koljena prije operacije, oporavak će biti teži. Obično je potrebno oko tri tjedna nakon povrede da se vrati puna pokretljivost. Prije operacije možda će biti potrebna fizikalna terapija, da se povrati potpuna pokretljivost.

Fizioterapeut će Vam pokazati vježbe istezanja koje možete raditi kod kuće, kako bi dobili opseg kretnji. Možda će Vam savjetovati blaže vjebanje, kao što je plivanje ili vožnja

bicikla. Ovim vježbama ćete ojačati mišiće , bez pretjeranog opterećivanja koljena. Treba izbjegavati one sportove ili aktivnosti koji traže izvijanje,okretanje ili skakanje.

Zahvat rekonstrukcije prednje križne sveze

Potrgana prednja križna sveza ne može se popraviti jednostavnim šivanjem, već je potrebna rekonstrukcija presađivanjem novog tkiva na nju. Prednja križna sveza se rekonstruira tako da se odstrane ostatci potrganog ligamenta, koji se zamijene tetivom iz nekog drugog mjesta u nozi, kao što su mišići stražnje lože (mišić semitendinosus) ili tetiva patele. Tetiva patele povezuje donji dio patele na vrh tibije.

Kako se zahvat izvodi

Postoji više metoda rekonstrukcije prednje ukrižene sveze. Najčešće se uzima tetiva iz drugog dijela tijela, kojom se zamijeni oštećena prednja križna sveza.

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji, kad je pacijent uspavan za vrijeme operacije ili se ubrizgava spinalni anestetik u kralježnični kanal, tako da je pacijent svjestan, ali ne osjeća bol.

Anesteziolog će s Vama razgovarati o ovom postupku i preporučiti anesteziju koja najbolje odgovara za Vaš slučaj. Operacija traje od jednog do jednog i pol sata , nakon čega se obično ostaje u bolnici preko noći.

Pregled koljena

Nakon anesteziranja pacijenta kirurg pažljivo pregleda unutrašnjost koljena, najčešće pomoću instrumenta koji se naziva artroskop. Kirurg provjerava da li je potrgana prednja ukrižena sveza i da li ima drugih oštećenja koljena. Sva druga oštećenja mogu se popraviti za vrijeme ili poslije operacije prednje ukrižene sveze. Nakon što se verificira da je prednja ukrižena sveza potrgana, kirurg uzima tkivo za presađivanje.

Tkivo za presađivanje

Nekoliko različitih tkiva može poslužiti za rekonstrukciju prednje ukrižene sveze. Tkivo iz vlastitog tijela naziva se autotransplantat. Tkivouzeto od donora naziva se allotransplantat.

Donor je osoba koja je dala pristanak da se nakon smrti dijelovi njenog tijela koriste za pacijente koji ih trebaju.

Prije operacije kirurg će s Vama prodiskutirati za Vas najpovoljniju opciju.

Za rekonstrukciju prednje ukrižene sveze koriste se sljedeća tkiva:

  • dio vlastite tetive patele – to je tetiva koja se proteže od dna patele do vrha tibie, na prednjem dijelu koljen.
  • Komad vlastite tetiva iza koljena (m. semitendinosus i/ili m. gracilis)
  • Dio vlastite tetive kvadricepsa – to je tetiva koja povezuje patelu sa potkoljenicom
  • Alotransplantat (tkivo donora) – može biti tetiva patele, ili Ahilova tetiva ( tetiva koja povezuje stražnji dio pete sa mišićem lista.
  • Sintetički transplantat – cjevaste strukture, služi za zamjenu pokidanog ligamenta.

Najčešće korišteni autotransplantati su tetiva patele i tetive mišića semitendinosusa. Obje imaju jednaku uspješnost.

Alotransplantati su bolja opcija za ljude koji se neće baviti zahtjevnim sportovima, kao što je košarka ili nogomet, budući su te tetive nešto slabije.

Sintetični (umjetni) materijali se danas koriste u nekim situacijama, naprimjer kod revizionih operacija i povreda više ligamenata.

Transplantat se vadi i odreže na potrebne dimenzije. Zatim se postavlja u koljeno i pričvrsti na bedrenu kost i na tibiu. Postupak se obično radi artroskopski.

Artroskopija

Artroskopija je vrsta endoskopske operacije. Postupak koristi instrument nazvan artroskop. To je uska, savitljiva cjevčica sa snopom optičkih kablova u njoj, koji služe i kao izvor svjetlosti i kao kamera. Kirurg napravi mali rez na prednjem dijelu koljena i u njega uvuče artroskop.

Artroskop osvijetli zglob koljena, a slike koljena se prenose na televizijski monitor. To omogućava kirurgu da jasno vidi unutrašnjost koljena. Također se rade dodatni rezovi u koljeno, kako bi se mogli umetnuti drugi kirurški instrumenti.Kirurg se koristi tim instrumentima prilikom vađenja oštećenog ligamenta i rekonstrukcije prednje ukrižene sveze.

U kosti se radi prolaz kroz koji se uvlači novo tkivo. Transplantat se postavlja na isto mjesto kao i prednja ukrižena spona i pričvrsti resorptivnim ili titanskim vijcima i kopčama, koje zauvijek ostaju u koljenu.

Završni pregled

Nakon pričvršćivanja transplantiranog tkiva, kirurg provjerava da li je ono dovoljno čvrsto da drži koljeno. Također se provjerava puna pokretljivost koljena i da li novi ligament održava stabilnost koljena prilikom savijanja i pomicanja. Nakon zadovoljavajuće provjere, rezovi se zašiju i rana se previje. Nakon operacije pacijent ide na odjel gdje započima oporavak.

Oporavak od operacije

Nakon rekonstrukcije prednje ukrižene sveze, neki ljudi i dalje osjećaju određenu bol i nestabilnost.

Oporavak od operacije obično traje oko šest mjeseci, ali može proći i godina dana prije nego se možete vratiti potpunim treninzima.