Kirurške procedure na ramenu - Neurospine

Kirurške procedure na ramenu

Pacijentu se ponekad može ponuditi izbor između artroskopske ili otvorene operacije.

Artroskopija

Artroskopija ramena omogućava ortopedu umetanje instrumenta debljine olovke sa malom lećom i svjetlom u sitne rezove, kako bi imao uvid u unutrašnjost zgloba. Slika unutrašnjosti zgloba prenosi se na monitor, što liječniku omogućuje da postavi dijagnozu. Na temelju toga se mogu vršiti zahvati popravka drugim umetnutim instrumentima. Pacijent najčešće ne ostaje u bolnici. Prema Američkom ortopedskom društvu za sportsku medicinu,godišnje se izvrši  više od 1,4 milijuna artroskopskih operacija ramena.

Artroskopsko popravljanje rotarorne manžete

Ako postoji razdor rotatorne manžete, liječnik će možda preporučiti artroskopski zahvat kako bi se popravila. U tu svrhu kirurg u zglob se uvuče artroskop sa minijaturnom kamerom, Snimak se prikazuje na monitoru, što kirurgu pomaže da uvodi minijaturne instrumente u zglob.Artroskopski zahvat obično ne zahtijeva boravak u bolnici i predstavlja najmanje invazivnu metodu popravljanja razdora rotatorne manžete. Postoje različite artroskopske tehnike popravljanja.

Otvorena operacija

Ponekad je potrebna otvorena operacija, koja se u nekim slučajevima povezuje s boljim rezultatima od artroskopije. Otvorena operacija se može često izvršiti kroz male rezove od svega nekoliko centimetara.

Oporavak i rehabilitacija više ovise o vrsti zahvata unutar ramena, nego o tome da li se radi o otvorenoj operaciji ili artroskopskom zahvatu.

Prevencija budućih problema

Važno je redovito vježbanje ramena svakodnevnim vježbama istezanja i jačanja. Općenito, pacijenti koji se strogo drže propisanih vježbi imaju najbolje rezultate poslije operacije.

Vaš ortoped je liječnik sa opsežnim obrazovanjem na polju postavljanja dijagnoze i liječenja mišićnoskeletalnog sustava, koji uključuje kosti, zglobove, ligamenate, tetive, mišiće i živce, kako konvencionalnom tako i kirurškom metodom.