Info – Radiologija 2017-10-01T10:06:53+00:00

Project Description

Radiologija

Radiologija predstavlja granu medicine koja se bavi otkrivanjem bolesti i povreda, tj. dijagnostikom. Primjena radiologije u terapiji uglavnom je ograničena na liječenje zloćudnih bolesti, ali i vaskularnih i drugih poremećaja kao što je slučaj sa invazivnom radiologijiom.

Radiološkim tehnikama nastoji se prikazati ljudsko tijelo i njegovi dijelovi, kako bi se otkrilo postojanje patoloških promjena s ciljem pravovremenog liječenja.
Danas osim klasičnog rentgenskog snimanja, postoji i ultrazvučno snimanje. Ultrazvučna dijagnostika omogućuje prikaz unutarnjih organa, dijelova lokomotornog sustava, te krvnih žila.

CDFI karotidnih arterija i TCD (color doppler karotida i TCD vertebrobazilarnog sliva) predstavlja pretragu koja se radi na ultrazvučnom aparatu, uz pomoć dopplerovog efekta koji nam služi za prikaz strujanja krvi. Ona je potpuno bezbolna/bezopasna, te iznimo korisna I traje oko 30-45 min.
Koristi se za prikaz veličine karotidnih i vertebralnih arterija, njihovih stijenki i promjena na unutrašnjim dijelovima stijenki u vidu stenoza.
Koristi se kod bolesnika svih dobnih skupina jer promjene na krvnim žilama vrata mogu biti uzrok glavobolje, vrtoglavice, šumova u glavi i u ušima, te smetnji pamćenja.

U današnje vrijeme je najjeftnija i najdostupnija metoda kod procjene stenoze karotidnih arterija i sprječavanja razvoja moždanog udara, jer je bitno znati da su stenoze karotidnih arterija uzrok moždanih udara u 30% bolesnika. Pravovremenim otkrivanjem izraženih stenoza karotidnih arterija može se spriječiti moždani udar, ukoliko se pronađena stenoza operira odnosno stentira endovaskularno.
Mišićnokoštani (lokomotorni) sustav moguće je pregledati ultrazvučnim sustavom u cilju dijagnostike određenih patoloških stanja lokomotornog sustava kao što su razderotine tetiva i ligamenata, puknuća i napuknuća mišića, benigni i maligni tumori mekih tkiva, hernije, upale i nakupljanje tekućina unutar burzi i zglobova, rane promjene uzrokovane reumatoidnim artritisom, te sindrom karpalnog tunela. U djece i novorođenčadi moguće je dijagnosticirati različite promjene kao što su dislokacije kuka, abnormalne promjene u mišićnom sustavu te različite benigne/maligne mase. Tijekom ove vrste pregleda koriste se linearne sonde zbog svoje visoke rezolucije prikaza slike.

Radiološka dijagnostika kao djelatnost u Poliklinici Neurospine raspolaže RTG uređajem Siemens Cios Select najnovije generacije. Siemens Cios Select je mobilni RTG uređaj koji se koristi u radiološkoj dijagnostici i intraoperativno u neurokirurgiji i ortopediji. Karakteristike Siemens Cios Select uređaja su RTG slike odlične rezolucije, te niska doza zračenja bolesnika koja se automatski bilježi i pohranjuje u bolesnikovu bazu podataka.

Radiološka dijagnostika

RTG dijagnostika

Standardne i funkcijske RTG snimke vratne, torakalne i lumbosakaralne kralješnice

Snimke kralješnice pod RTG-om uz minimalnu i ciljanu dozu zračenja koja nam pruža uvid u osovinu kralješnice, položaj i visinu trupova kralješaka, njihovu mineralizaciju, visinu intervertebralnih prostora, degenerativne i druge promjene malih intervertebralnih zglobova.

Funkcijske snimke vratne, torakalne i lumbosakralne kralješnice

Funkcijske snimke omogućavaju procjene stabilnosti i funkcionalnosti pojedinih kralježničkih segmenata u inklinaciji i reklinaciji.
Fasetna infiltracija uz upotrebu RTG uređaja

Minimalno invazivna metoda kojom se pod navigacijom RTG uređaja tankom iglom infiltrira bolni segment najčešće lumbosakralnog dijela kralješnice te se oko natečenog korijena živca kombinacijom protuupalnih i analgetskih lijekova u sklopu rasterećenja bolnog sindroma kralješnice.

Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk je neinvazivna / bezbolna medicinska dijagnostička metoda kojom se stvaraju slike unutrašnjosti tijela koristeći valove zvuka. Ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama.
Radiološka dijagnostika kao djelatnost u Poliklinici Neurospine raspolaže ultrazvučnim uređajem Siemens Acuson X300. Siemens Acuson X300 je kompaktni, mobilni uređaj koji je karakteriziran izvrsnim kliničkim performansama. Navedeni uređaj upotrebljava se kod sljedećih ultrazvučnih pretraga:

Color doppler karotidne i vertebrobazilarne cirkulacije

Doppler ultrazvuk je ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila, te procjenjuju eventualna suženja žila prvenstveno vratne regije gdje su četiri najvažnije krvne žile za moždanu cirkulaciju, što je izrazito bitno u procjeni ranog liječenja i prevencije moždanog udara. Doppler ultrazvuk daje informacije o stupnju začepljenja (stenoze) krvne žile. Navedenim informacijama specijalist radiolog savjetuje bolesnika o potrebi daljnjeg liječenja stenoziranih krvnih žila.

UZV osteomuskularnog sustava

Ultrazvučni pregled osteomuskularnog sustava pruža nam UZV snimke mišića, tetiva, ligamenata, zglobova i mekih česti. Predstavlja neinvazivnu i bezbolna pretragu kojom je moguće dijagnosticirati rupture mišića, tetiva, kao i upalne promjene tetiva, rupture i istegnuće ligamenata, upale/izljeve u zglobovima, te ekspanzivne promjene mekih tkiva (dobroćudne / zloćudne).